IJsvereniging
Hard Gaat-Ie

Banner3.jpg

Demo film Hard Gaat-ie

Toegang middels QR-code

Afscheid Leonie

 

 

Piet Keijzerbaan:
Burg. Cramerlaan 13A
2678 AL  De Lier

Routebeschrijving

Facebook

 Voor het schaatsen zijn een aantal dingen belangrijk om te weten.

De Schaatsen

 Er zijn verschillende soorten schaatsen te gebruiken maar bij onze vereniging gebruiken we hoofdzakelijk combinoren of noren met een leren schoen (hoog of laag).

 • COMBINOREN
  De Combi Noor is een combinatie van een skischoen en een Noor. Doordat de schoen van stevig kunststof is gemaakt, krijgen de enkels voldoende steun en wordt zwikken van de enkels tegengegaan. Deze schaats wordt vaak gedragen door beginnende schaatsers, mensen met ongetrainde enkelspieren of een slechtere balans.
  Het nadeel is dat de enkelstabiliteit niet wordt ontwikkeld en dat je niet goed in de schaatshouding kan zitten. Er zal hierna dus veel op techniek geoefend moeten worden.
 • LAGE NOREN MET LEREN SCHOEN
  Deze schaatsen worden bij Hard Gaat ‘ie geadviseerd voor de betere schaatsers. Deze schoenen zijn minder stevig, dus de enkels moeten hier, na het gebruik van combinoren, erg aan wennen. Toch staat een kind hier stabieler op als op hoge noren.
 • HOGE NOREN MET LEREN SCHOEN
  Deze schaatsen zijn meer geschikt voor de gevorderde schaatsers. Deze zijn ongeveer 3 cm hoger dan de lage noren. Deze worden vaak gebruikt wanneer de snelheid zo hoog is dat er in de bocht schuin gehangen wordt. De schoen raakt het ijs dan niet. Bij rechtuit schaatsen, maakt het geen verschil. Alleen de hoogte is merkbaar wanneer er van lage noren naar hoge noren wordt overgestapt.

Bepalen soort schaatsen?

Het is belangrijk dat kinderen goed bij hen passende type schaatsen gebruiken. Door deze praktijktest te doen, is de keuze voor het soort schaatsen redelijk duidelijk.

Laat je kind op een been staan en kijk naar de stabiliteit van de voet en de enkels. Wordt er heel veel gezwikt is het aan te raden om te beginnen met combinoren. Heeft het kind deze al gehad en kan hier goed recht op staan, kan er gekozen worden voor lage leren Noren. Overleg dit altijd met degene van wie het kind les heeft (gehad).

Bepalen maat schaatsen?

Schaatsen moeten goed passen. Bij combinoren kan de schoenmaat van het kind aangehouden worden. Bij hoge en lage noren ligt dit iets anders. Hierbij moeten de tenen echt tegen de voorkant aan komen en de hiel tegen de achterkant. De voet moet eigenlijk klem in de schoen zitten, maar de tenen moeten kunnen bewegen.

De veters

Het komt bij de lessen van Hard Gaat ‘ie vaak voor dat de veters van de schaatsen te los zitten. Dit is niet goed voor het schaatsen. Veters moeten gelijk goed zitten.

Welke veters zijn goed?

Het is belangrijk dat er goede veters in de schaatsen zitten. Het beste zijn waxveters. Deze nemen geen vocht op, dus bevriezen niet en krijg je je schaatsen gewoon uit na een training of les. Daarnaast zijn ze er in verschillende kleuren.

Strikken van de veters

Er zijn meerdere manieren om je veters te strikken. Let er op dat de veters van buiten naar binnen door het oogje gaan en schuin omhoog. De veter blijft dan strak zitten als je ze aantrekt.

Trek de onderste paar lussen niet te strak aan. Het moet bij de tenen niet knellen en de tenen moeten blijven bewegen. Veters zijn vaak te lang voor de schoen. Knip ze NIET af en bind ze NOOIT onder de schoen, zoals je vaak ziet. De rek moet namelijk nog uit de veters. Het restant kan vastgeplakt worden met schilders- of sporttape (let op, duur!).  Het is beter om de veters twee keer te strikken. Trek de veters tot aan het uiteinde en leg er weer een strik op, niet tot het eind doortrekken, anders is de kans op struikelen of haken in de veters nog even groot.

Er is een manier om je veter vast te knopen waarbij je goed de druk bovenop je wreef verdeeld. Rijg de veter normaal, behalve de bovenste twee oogjes. Deze gaan recht omhoog, zonder de schoen over te steken. Haal nu de veter naar de andere kant en door het lusje heen. Trek de veters strak en strik de veters zoals altijd gedaan wordt. (Zie afbeelding)

Onderhoud van de schaatsen

In het schaatsseizoen:

 • Droog je schaatsen direct af met een droge doek, wanneer je ze hebt uitgetrokken. Doe dit thuis ook nog even een keer.
 • Loop nooit direct op je ijzer. Op de matten kan er ook weleens zand liggen. Dit maakt je ijzers bot Doe er dus beschermers om, wanneer je op je schaatsen loopt.
 • Bewaar je schaatsen nooit in je beschermers, ook niet in je tas. Doe ze in een handdoek of in schaatshoezen. Soms zit er wel eens vuil in de beschermers.
 • Laat je schaatsen ja 4 of 5 lessen slijpen, dan zijn ze scherp. Wil je dit controleren? Haal je duimnagel langs het ijzer. Vanaf het dunne stuk naar beneden richting de schoen.

Na het schaatsseizoen:

 • Laat je schaatsen controleren op de ronding en laat ze gelijk slijpen.
 • Vet het ijzer in met vaseline.  Let op, niet te dik!
 • Berg je schaatsen op zonder beschermers, in de doos.
 • Kijk voordat je weer begint met schaatslessen, of je schaatsen nog passen. Doe dit rond begin september.

Kleding

Er wordt geschaatst op de ijshockeybaan van De Uithof. Deze baan is overdekt, maar het kan er wel heel koud zijn. Warm blijven is dus heel belangrijk. Doe laagjes aan, die je uit kan trekken, dit beweegt ook makkelijker.

Bijvoorbeeld:

 • Altijd één paar sokken. Neem geen dikke skisokken, want dan is er geen contact meer met de schaats.
 • Schaats maillot of trainingsbroek. Deze moet wel een beetje warm zijn.
 • Lange mouwen shirt, ski pulli of thermo ondergoed. Dit houd het lichaam warm en werkt het zweet naar buiten, waardoor het niet nat wordt.
 • Hard Gaat ‘ie jasje (of een dunne sweater of fleecevest).
 • Handschoenen of wanten.
 • Helm.

 

© by IJvereniging Hard Gaat-Ie De Lier